Projekti skupine za slovenjenje

Stalni projekti

KDE

Skupina, ki sloveni KDE-jeve programe spada med skupine, ki se že zelo dolgo ukvarjajo s prevajanjem proste programske opreme, saj je bilo namizje KDE prevedeno že v različici 1.1. Trenutno slovenimo različico 5.x KDE Plasma, različico 5.x Ogrodja KDE in zbirko KDE-jevih programov 15.x. Pridružite se KDE-jevi skupini za slovenjenje.

GNOME

Znotraj društva Lugos poteka tudi slovenjenje namiznega okolja za Linux in ostale na Unixu temelječe sisteme - GNOME. Če se nam želite pridružiti oz. bi vas zanimalo več o slovenjenje tega namizja, si oglejte spletno stran Skupine za slovenjenje namizja GNOME.

Mandriva Linux

Mandriva Linux je ena izmed distribucij Linuxa, ki je najlažja za namestitev in uporabo ter je zato zelo primerna za začetnike. Slovenjenje Mandrive ima že dolgo tradicijo in se je najprej odvijala v okviru spletne strani „Linux pri nas“. Po izdaji različice 2008 se je slovenjenje Mandriva Linux-a preselilo pod okrilje društva Lugos.

Psi

Psi je programček za takojšnje sporočanje (Instant Messaging, IM) z uporabo protokola XMPP/Jabber. Napisan je s pomočjo knjižnice Trolltech Qt in teče na več operacijskih sistemih. Za pomoč pri prevajanju obiščite stran Slovenjenje Psi.

Ubuntu

Priljubljena, na Debianu temelječa distribucija, ki izhaja vsakih 6 mesecev. Podatki o prevajanju so navedeni na strani Ubuntu.

Mageia

Tako novemu kot naprednemu uporabniku priznana distribucija, ki se je odcepila leta 2010 in izdala že peto različico. Stanje prevoda spletne strani je možno spremljati tule, prevajati je možno tudi na Transifex-u.

Smernice za slovenjenje

Pravila slovenjenja lahko najdete tukaj.

Slovenski pravopis: http://bos.zrc-sazu.si/c/sp/sp2001_pravila.pdf

Prevajanje množinskih oblik: http://www.gnu.org/software/gettext/manual/html_node/Plural-forms.html

Slovenska tipkovnica

 
slovenjenje/slovenjenje.txt · Zadnjič spremenil/a: 2015/07/04 23:19 filip